Waarom uw zwembad verwarmen met de zon?

De meeste mensen die in het bezit zijn van een zwembad vinden het niet prettig om in koud water te moeten zwemmen. In ons Nederlandse klimaat betekent dat dat het water in het zwembad verwarmd zal moeten worden; want gaat u wachten tot de zon het zwembad in de zomer voldoende heeft opgewarmd, dan zal er waarschijnlijk maar weinig gezwommen worden.

 

Zonne-energie

Dat wil niet zeggen dat we voor zwembadverwarming geen gebruik moeten maken van de energie van de zon, alleen moeten we de zon een beetje helpen bij de opslag van de warmte die zij uitstraalt. Dat kunnen we doen met zonnecollectoren. Met een beetje zon kunt u hiermee de zwembadtemperatuur ongeveer vijf graden per dag laten stijgen.

 

Zonnecollectoren of zonnepanelen?

Een zonnecollector wordt heel vaak verward met een zonnepaneel, dus een korte uitleg over het verschil is wel op zijn plaats. Een zonnepaneel zet het licht van de zon om in elektrische stroom, een zonnecollector gebruikt de energie van de zon om warmte af te geven. Het werkt als volgt; in een zonnecollector zit een met druk gevuld systeem met een speciale solarvloeistof die goed geleidt en zorgt voor warmteoverdracht. De warmte van de zon wordt opgevangen en wordt daarna afgegeven aan de warmtewisselaar en het zwembad. Er stroomt nooit zwembadwater door de leidingen waardoor er geen kans is op bevriezing, maar ook niet op het ontstaan van legionella. Een zonnecollector werkt ook in de winter. Het systeem maakt dat de kou van de lucht wordt buitengesloten, terwijl er wel warmte opgevangen wordt.

 

Nog meer voordelen

Met de aanschaf van zonnecollectoren hebt u niet alleen de beschikking over een heerlijk aangenaam verwarmd zwembad, het zorgt ook nog eens voor een flinke besparing op de energierekening. U wekt de warmte immers zelf op en dat kost niets. Hiermee verdient u uw investering op korte termijn helemaal terug. Daarnaast is het een duurzaam product, waarmee een flinke CO2-reductie wordt bereikt en u een stuk minder gebruik maakt van fossiele brandstof, zoals aardgas.

 

Als u wilt weten of het verwarmen van uw zwembad met zonnecollectoren een optie is, neem dan eens contact op met Giebros Techniks in Noord-Brabant. Samen bekijken we wat we voor u kunnen betekenen.

Uw zwembad in de winter

Als u een zwembad bezit, wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. U wilt er regelmatig in kunnen zwemmen, u wilt dat het water een aangename temperatuur heeft en dat er niet al te veel onderhoud nodig is. Helaas laten de Nederlandse winters niet toe dat het zwembad het gehele jaar op een aangename temperatuur blijft. Maakt u gebruik van fossiele brandstof, dan stookt u tegen de klippen op, maar ook zonnecollectoren hebben het moeilijk om uit de beperkte hoeveelheid zonnewarmte genoeg rendement te halen. Wat is dan wél een goede optie? De experts van Giebros Technics in Noord-Brabant leggen het u uit.

 

Duurzame verwarming

Het is verstandig om het zwembad in de winter niet te gebruiken. Maak het wel altijd goed winterklaar – er volgen nog enkele tips hoe – anders hebt u volgend jaar veel te doen om uw zwembad weer ‘zwemklaar’ te krijgen. Nu denkt u misschien: ‘wat zonde van die zonnecollectoren, die zijn dan de hele winter werkloos’, maar dat hoeft helemaal niet. De opgebouwde energie kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden dan voor het verwarmen van het zwembad. Voor de woning bijvoorbeeld. U slaat dan meteen twee vliegen in een klap. U bespaart direct op uw energierekening en u draagt bij aan een duurzame verwarming met minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele brandstoffen.

 

H2 Tips voor een winterklaar zwembad

Zoals hierboven al gezegd, is het belangrijk dat u uw zwembad winterklaar maakt, om problemen in het voorjaar te voorkomen. Hoe doet u dat? Hier volgen enkele tips.

 

Tip 1: Verwijder alle bladeren en vuil en pomp het bad leeg totdat de skimmers en inspuiters vrij liggen. Dop deze af. Laat altijd een laag water in het zwembad staan en houd rekening met de grondwaterspiegel. Houd het water hierboven.

Tip 2: Verwijder een eventuele vetrand.

Tip 3: Pomp de buizen leeg en tap alles af om bevriezing ervan te voorkomen.

Tip 4: Voeg aan het resterende water in het zwembad een anti-algen overwinteringsvloeistof toe.

Tip 5: Plaats enkele winterdrijvers diagonaal in het zwembad om schade door ijs te voorkomen.

Tip 6: Dek het zwembad af met een winterdek, maar controleer regelmatig de waterspiegel in het bad.

 

Hebt u advies nodig over het winterklaar maken van uw zwembad of wilt u weten hoe u in de winter rendement kunt halen uit uw zonnecollectoren? De specialisten van Giebros Technics uit Noord-Brabant staan voor u klaar.